🔥 Nabídka vyprší 🔥
TRÉNINK ZDARMA: Jak z nuly na milion Kč za 3 měsíce díky sociálním sítím?

Jak získat backlink z Wikipedie snadno a rychle

Linkbuilding – slovo, které děsí každého nováčka a stážistu v marketingu. Nikdo nechce trávit hodiny a hodiny nad zápisem firmy do nesmyslných katalogů. Ano ještě nedávno to byla běžná praxe, od které se ale dnes ustupuje. Zpětný odkaz má smysl jen na stránkách, které buď souvisí s vaším podnikáním, nebo jsou opravdu hojně navštěvované a v očích vyhledávačů vysoce autoritativní. A právě druhým případem je stará známá teta Wiki.

Webinář zdarma: Jak na sociální sítě, aby to mělo skutečně návratnost?

Právě za chvíli začíná náš webinář zdarma, ve kterém vám ukážu, proč 97 % podnikatelů dělá na Facebooku chyby, kvůli kterým prodělávají peníze a jak se těmto chybám vy vyhnete. Tak honem, ať vám to dnes neuteče!

Řekněme si to ještě jednou. Wikipedie je jedním z nejstarších, největších, nejoblíbenějších a tedy i nejautoritativnějších webů na internetu. To jsou 4 nej, která odkazům z ní vedoucích dávají skutečně velkou váhu. Vlastně je poměrně obtížné vyhledávat na Google, aniž by se mezi prvními výsledky objevila stránka na Wikipedii. A teď si možná už pokládáte otázku, na kterou budeme společně hledat odpověď v tomto článku. Jak na Wiki dostanu odkaz na mojí stránku?

Než začnete

Jak by řekl Jirka Babica: Co na takový backlink z Wikipedie budeme potřebovat? Za prvé kvalitní obsah na našem webu. Hned na začátek musíte vědět, že každou změnu, každý odkaz, který na Wikipedii vložíte, bude někdo schvalovat. Ten někdo je člověk. Proto je důležité přidávat jen opravdu relevantní odkazy či informace, které nabízejí čtenáři webu něco navíc. Uvědomte si také, že pokud někdo hledá skutečně obsáhlé informace o určitém tématu, může se stát i to, že odkaz na vaše stránky, který najde na Wikipedii, použije jako referenci i na svém webu či blogu. A vy tak získáte další odkaz zdarma a bez práce.

Za druhé budeme potřebovat účet na Wikipedii. Ten si může vytvořit kdokoli a je stoprocentně zdarma. Link můžete sice přidat i bez něj, ale doporučuji mít na Wiki svůj účet. Je dobré mít přehled o úpravách, které na Wikipedii uděláte, a právě přihlášení zajistí, že budete mít ve všem pořádek. Navíc bez svého účtu můžete jen upravovat, ale vlastní obsah tvořit nelze.  

 

 

Poslední ingrediencí je článek, který vám dodá potřebné znalosti pro přidávání odkazů na Wiki. Tak čtěte dále. Ukážeme si tři základní techniky, které lze použít.  

Vytváření vlastních příspěvků na Wikipedii

Pravděpodobně časově nejnáročnější metodou, jak na Wikipedii dostat svůj zpětný odkaz je vytvoření úplně nového článku  v encyklopedii. Zamyslete se, jaké máte články na svém blogu, najděte téma, které máte dobře zpracované, není o něm na Wikipedii zmínka, a začněte tvořit.

Jak na to? Napište ve Wikipedii do vyhledávače heslo, které chcete vytvořit. Pro ukázku zadávám jméno John Gibson (jedinečný brankář Anaheim Ducks), o kterém vím, že na české Wikipedii nemá svou stránku.

 

 

Vidíte, že Wiki našla skotského spisovatele, kanadskou dramatičku a legendární modely kytar. Našeho amerického hokejového brankáře ale nikde nevidím. Proto kliknutím na jeho jméno (zvýrazněno na obrázku) začnu tvořit stránku s informacemi o něm.

Upřímně, bude vám chvilku trvat než se sžijete s textovým editorem, který Wikipedie nabízí, ale zvyknete si na něj. Přidání odkazu funguje klasicky a dokonce máte dvě možnosti. Za prvé přidání jakožto reference – použijete, chcete-li ukázat na jednu konkrétní informaci, o které mluví článek u vás na webu. Za druhé přidání externího odkazu – osobně toto používám, pokud je můj článek zdrojem pro celé heslo nebo alespoň pro celý odstavec na Wikipedii.

Samozřejmě s podobou příspěvku na Wikipedii si můžete vyhrát. Můžete přidávat obrázky, různě text dělit, aplikovat obsah. A tak dále a tak dále.

Úprava stávajícího obsahu

Přesto, že česká wikipedie je zatím jen velmi chudým sourozencem Wikipedie anglické, i tak je na ní už leccos. Nemusíte ale zoufat. Stačí si najít článek, který se zabývá klíčovým tématem vašeho podnikání, rozpoznat v něm nedostatky a doplnit ho, případně rozšířit. Čistě teoreticky můžete vzít kterýkoli článek, celý jej přepsat k obrazu svému a přidat odkazy na svůj web.

U tohoto postupu ale musíte mít dvojnásob na paměti, že změny kontrolují lidé. Proto se nemůžete divit, když vaše změny neprojdou schválením, zejména, přidáte-li odkaz bez jakékoli přidané hodnoty. Větší množství odkazů na jeden web také nepůsobí zrovna dobře, proto se řiďte pravidlem, že pokud nemáte co dodat, needitujte.

Oprava nedostupného zdroje

Nejsnazším, ale také nejméně častým způsobem je oprava nefunkčních odkazů, kterých je Wikipedie plná. Musíte mít ale štěstí a takový odkaz najít. K tomu lze použít Google. Do vyhledávače prostě zadáte něco takového:

 

 

Google mi ukáže, že je u hesla “Jak divoký” na Wikipedii nedostupný zdroj, tedy nefungující odkaz. Prokliknu se přímo na stránku o jacích na Wiki a vidím, že jeden z externích zdrojů opravdu není funkční.

 

 

Mohu si ještě onen rozbitý odkaz prohnat nástrojem WayBackMachine, abych se podíval, jak stránka, na kterou Wikipedie původně odkazovala, vypadala. Doplnit informace na mém webu a konečně opravit odkaz, aby směřoval tam, kam má. Tedy ke mně.

A voilà máte odkaz na Wikipedii. Jak můžete vidět, není to nic těžkého, není to nic záludného. Zabere to mnohem méně času než bezduchý zápis do katalogů. Přestaňte psát zbytečné články na weby, které vám sice zveřejní článek zdarma, ale nemají téměř žádnou návštěvnost. Raději věnujte jen o trochu více úsilí tvorbě kvalitního obsahu, který následně využijete na Wikipedii. To je totiž místo, kde chcete mít svůj backlink.

Chcete pomoci s linkbuildingem? My víme, jak na to.

Čerstvé články do vaší schránky

Našich čtenářů si vážíme, proto s Vámi rádi sdílíme novinky v online marketingu.

Pokud je chcete dostávat na e-mail, přihlaste se k odběru:

Vaši adresu použijeme pouze za účelem posílání novinek z blogu.